woensdag 24 januari 2007

Branching Out


Blue Branching, originally uploaded by Breibeest.

Vorige week heb ik deze sjaal afgewerkt... Branching Out uit Knitty, zomer 2005. Mijn eerste pogingen om ajour te breien, en ik vond het erg leuk en makkelijk! Dit is een ideaal beginnerspatroon, ik denk dat ik vanaf nu echt wel ingewikkelder kant aandurf.

De wol? Een stokoud bolletje azuurblauwe mohair, waarschijnlijk al uit de jaren '80, geërfd van mijn moeder, die helaas niet meer breit. Het nadeel: is een beetje kriebelig... jammer, maar niet onoverkomelijk.

Ik heb deze sjaal eigenlijk vooral voor de lol gebreid... ik ga 'm waarschijnlijk niet dragen. Hij is wat te frullerig voor me, ik hou meer van eenvoudige patronen en motieven. Dus, het wordt een kadootje voor een nog nader te bepalen persoon. Of een ruil. Iemand interesse? Ruilen voor een ander gebreid stuk, voor een paar bolletjes wol...?

5 opmerkingen:

José zei

Hij is mooi! Maar ik hoef hem niet ;-)
Ik ben zelf ook al ongeveer een jaar met een branching out van mohair bezig, in groen, zodat ik hem waarschijnlijk nooit zal dragen. Bolletje (kon ik niet laten liggen voor die 25 cent, vandaar) is pas half op, dus het zal nog wel even duren.

Anoniem zei

Heel erg mooi. Ik sta op het punt om deze zelfde shawl te breien maar omdat het voor mij ook de eerste keer is, zie ik er wel iets tegenop. Ik heb het patroon nl. geprobeerd met andere wol maar als er een steek verkeerd ging, moest ik alles weer uithalen. Hoe deed jij het met gevallen steken?

Breibeest zei

Ik heb de sjaal uiteindelijk aan m'n moeder kado gegeven -- ze was er erg blij mee.

@asa4u: ik heb eigenlijk nauwelijks last gehad van gevallen steken... gelukkig.
Ik zou je aanraden om 'm met glad garen te breien (niet met pluizige mohair bvb.), dan kan je makkelijker rijen uithalen en je steken weer oppikken.
De overslagen (yarn overs) zijn het lastigst bij het uithalen of ophalen van steken, maar je krijgt daarbij een extra lange draad die je een keer rond je breinaald moet wikkelen (klinkt dit te abstract?).

Je zou ook eerst een flink proefstuk kunnen maken, zodat je de steken goed in je vingers hebt voordat je aan je echte sjaal begint.

Bij grote stukken kantbreien zie je soms dat breiers een "levenslijn" (life line) gebruiken: om de zoveel rijen, of op moeilijke plekken, wordt een draad in een contrasterend kleur recht (parallel met je breinaald) met de steken meegenomen. Als je moet uithalen, dan houdt die draad je steken in elk geval zoals ze horen. Dit is misschien ook een idee? (Ik heb dit trouwens nog nooit geprobeerd, maar het klinkt wel logisch.)

Anoniem zei

Hallo Breibeest,
bedankt voor je uitleg en adviezen.
Ik heb een begin gemaakt maar mijn branching out lijkt heel anders dan die van jou. Ik heb nu 3 (of 4) blokken van 10 naalden af en heb inderdaad zo'n life line gebruikt. (Gelukkig niet nodig gehad).
Kan ik je ook emailen? Als dat oké is, zou je me dan je emailadres willen sturen naar ihatemice@hotmail.co.uk
Groetjes.
asa4u

Anoniem zei

Hoi breibeest, ik ben vandaag begonnen aan dit patroon maar ik heb last met het begrip ssk... kan je eenvoudig uitleggen hoe ik dat moet doen?
Thx
lindamangelschots@fulladsl.be