vrijdag 11 mei 2007

Wolhalla

Ik zwem momenteel in de UFO's, en ik vind ze eigenlijk nog niet interessant genoeg om erover te bloggen :-) Dus ga ik maar even van start met iets wat ik al lang van plan was op deze blog: beoordelingen van wolwinkels! Ik ben (zoals iedere rechtgeaarde breister) altijd op zoek naar mooie wolletjes en vind het altijd heel leuk om goeie winkels te ontdekken. (Stiekem hoop ik dus ook op andere blogs meer te lezen over wolwinkels... hint, hint.)

Eerste in de reeks is Wolhalla, een webwinkel die vooral sokkenwol verkoopt. Ik denk dat dit de winkel is met het grootste sokkenwol-aanbod in Nederland! Ik heb er al een aantal keer wol gekocht en denk dat ik er voldoende ervaring mee opgedaan heb om een goed oordeel te kunnen vellen.

Mijn beoordeling moet je als volgt interpreteren:
nvt = niet van toepassing
0 = barslecht
* = slecht
** = erg matig
*** = gemiddeld
**** = goed!
***** = fantastisch, kan (bijna) niet beter
Disclaimer: uiteraard is mijn beoordeling gebaseerd op persoonlijke ervaringen en mijn eigen opinie van wat ik een "goeie" winkel vind! In het Engels zou ik zeggen: Your Mileage May Vary (jouw ervaring kan helemaal anders zijn).


Naam: Wolhalla
Website: www.wolhalla.nl
Adres: nvt (ze zijn gevestigd in Warnsveld maar hebben geen "fysieke" winkels, ze staan wel met een kraampje op een aantal handwerkbeurzen)

Assortiment (variatie in aanbod, kwaliteit): ****
Nou, Wolhalla heeft een geweldig assortiment. Hun specialiteit is sokkenwol, en dat is natuurlijk een niche in breiland, maar in die niche zijn ze erg goed bezig. Je vindt sokkenwol van een aantal erg degelijke Duitse merken (Opal, Regia) en van kleinere en meer "aparte" producenten: Zitron (de makers van Trekking XXL waar ik zelf erg enthousiast over ben), Lorna's Laces, en sinds kort ook Colinette Jitterbug. Qua "dikkere" wol hebben ze o.a. een schitterend assortiment Noro-garens. Zelf vind ik dat er misschien wel enigszins een overaanbod van gemeleerde garens is; ik zou graag een iets groter aanbod zien van wol in mooie, vooral donkere, (semi-)effen kleuren. Maar daaruit spreekt uiteraard mijn eigen voorkeur; misschien is daar minder een markt voor (vooral bij sokkengarens)?

(Op het plaatje zie je Lorna's Laces sokkengaren, nearly solid, Cranberry.
€ 9,25 voor een streng van 55 g. Yum.)

Service (vriendelijkheid, behulpzaamheid, snelheid): ****(*)

Al mijn ervaringen met Wolhalla's service waren erg goed. De wol werd me telkens ongelooflijk snel opgestuurd -- van zodra de betaling in orde was. Zelfs in het weekend en 's avonds kreeg ik antwoorden op bestellingen en mails (vind ik niet evident en verwacht ik eigenlijk ook niet!). Bij vragen waren de medewerkers altijd erg aardig. Ik heb al eens probleemloos bollen geruild, en toen een pakje verloren gegaan was (kwam uiteindelijk terecht: geleverd in het portiek naast het onze) waren de medewerkers erg behulpzaam.

Prijs-kwaliteitverhouding: ****(*)
Ik vind de wol bij Wolhalla erg redelijk geprijsd. Ze hebben hele degelijke en betaalbare wol (zo'n 5 euro voor 100 g prima Duitse sokkenwol vind ik een hele goeie prijs); de chiquere soorten (Lorna's Laces, Noro...) zijn (terecht) iets duurder maar de prijs vind ik nog steeds erg redelijk in verhouding tot de kwaliteit die je krijgt.

Website (gebruiksvriendelijkheid, navigatie, gemak waarmee je dingen terug vindt, kwaliteit van foto's): ****(*)
Eigenlijk is Wolhalla's website een van de beste wolwinkel-sites die ik ooit tegenkwam. Het ontwerp vind ik niet bijzonder flitsend, maar dat hoeft niet, want de site is oerdegelijk, werkt prima en heeft een sympathieke uitstraling. Ik vind de navigatie erg helder, de foto's zijn bijzonder goed, ik vind er makkelijk m'n weg in terug en de site doet me altijd watertanden (het is gevaarlijk om er te vaak langs te gaan ;-). Het is erg leuk dat er een nieuwssectie is en dat je patronen en foto's van door klanten gebreide sokken terugziet. De mensen van Wolhalla doen 't ook erg goed via e-mail, hun mails zijn altijd erg duidelijk, goed geschreven (vind ik zelf heel belangrijk!) en vriendelijk. Ze hebben ook een nieuwsbrief die hun enthousiasme over hun produkten uitstraalt.

Wat zou beter kunnen?
Weinig, zoals je uit mijn enthousiasme al kan opmaken! Ik zou misschien nog net iets meer monochrome garens willen zien (zie boven) en meer garens van kleine, "bijzondere" producenten (in de hoek van Lorna's Laces en Colinette... Vesper bijvoorbeeld, of Socks that Rock, de Amerikaanse sokkengarens die hier zo moeilijk te krijgen zijn...). Maar ik kan me voorstellen dat dat lastig is en dat daar maar een hele kleine markt voor bestaat.

Wat vind ik zelf het allerbeste aan deze winkel?
Eigenlijk vooral het (duidelijke) enthousiasme dat de mensen van Wolhalla tentoonspreiden, in alles: de zorg voor hun pakjes, de verzorgde en actuele website, het erg mooie en bijzondere assortiment, de leuke nieuwsbrief... Waren er maar meer (web)winkels waar je dat zo duidelijk ziet.

Zou ik er nog dingen kopen?
Zeker weten! :-D

In this blog post, I wrote a review about the Dutch web-based yarn store Wolhalla, specialized in sock yarns ... my review is probably not so relevant for foreign readers as you are probably less likely to order from a Dutch web shop! But, my enthusiastic review is as follows:
Assortment: ****
Service: ****(*)
Price vs quality: ****(*)
Website: ****(*)

6 opmerkingen:

knittingajour zei

Helemaal mee eens! En leuk idee!

Serena zei

Een leuk initiatief, het beoordelen van wolwinkels, ik kijk uit naar volgende logjes. Wat Wolhalla betreft, ik ben het helemaal met je eens ;-)

astrid zei

goed idee en ik ben het al meteen eens met je eerste beoordeling: niet alleen met de positieve kanten maar ook met de min-puntjes: de website mag wel een metamorfose en graag meer uni's !

Irma zei

Nou ..wie kan hier nog aan tippen?
Ik wil ook meer uni's of Trekkingachtige garens. En die loterij....dat vind ik zelf niet zo leuk.

Jen zei

Hi Breibeest from a Raveler!

Thanks for mentioning Wolhalla! I hadn't heard about them, but I see they have Lorna's Laces. :)

Jo An zei

Ladies,
hartelijk dank voor alle positieve feedback! We hebben ons een aantal kritiekpunten aangetrokken en hebben intussen veel meer uni's in huis. Wel van de bekende merken, maar er komen ook nieuwe uni's van Lorna aan! Bij BlueMoonFibers (van Socks that Rock) staan we overigens op de wachtlijst. Ze vinden zichzelf nog te klein om buiten de VS te gaan verkopen. We houden het contact warm!
Laat ons je wensen weten en we kijken of we er wat mee kunnen doen. Groet van Jo An - Wolhalla.